مقالات

تست مایعات نافذ فلورسنت FPI

معرفی

نوعی از بازرسی غیر مخرب تست نافذ رنگ است، که در آن یک رنگ فلورسنت بر روی سطح یک ماده غیر متخلخل اعمال می شود تا عیوبی که ممکن است یکپارچگی یا کیفیت قطعه مورد نظر را به خطر بیاندازد، مشخص گردند. FPI به دلیل کاربرد ساده اش به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می گردد. در تست مایع نافذ فلورسنت، تابش رنگ زرد درخشان سبب واکنش با اشعه ماورابنفش UV می شود. رنگ FPI به شدت با پس زمینه تاریک تضاد ایجاد می کند که این سبب می شود حتی عیوب جزئی به راحتی توسط بازرس ماهر مشاهده شوند. به دلیل حساسیت به چنین عیوب کوچکی، FPI برای اکثر قطعاتی که به داشتن منافذ کوچک و تنگ و سطوح صاف حساس هستند، ایده آل است.

روش FPI، ترک‌ها، شکست‌ها، روی هم افتادگی ها، درزها و سایر عیوب باز شده روی سطح را شناسایی می‌کنند که ممکن است در اثر خستگی، ضربه، کوئنچ کردن، ماشین‌کاری، سنگ‌زنی، فورج یا اضافه بار ایجاد شده باشند. این فرآیند بر روی قطعات ماشینکاری شده، ریخته گری، فورج شده و یا در مواردی که قطعه در حین سرویس دهی می باشد و نیاز به تعمیر و نگهداری دارند، استفاده می شود.به طور کلی عیوب می توانند متفاوت باشند، اما معمولاً ترک های کوچکی هستند که در اثر فرآیندهای مورد استفاده برای شکل دادن فلز ایجاد می شوند. غیرعادی نیست که یک قطعه قبل از اتمام چندین بار تحت FPI بازرسی شود.

تست  FPIدر صنعت هوافضا و پزشکی بسیار پرکاربرد است که جهت بازرسی اجزای بدنه هواپیما، پره های توربین و ایمپلنت های پزشکی به کار می رود. استاندارد FPI مورد استفاده در صنعت هوافضا و پزشکی، ASTM E1417 می باشد.

محدودیت تست  FPI آن است که نقص یا ناپیوستگی باید به سطح راه داشته باشد.

مراحل بازرسی تست FPI

1- قطعه تمیز شده و اجازه داده می شود تا خشک شود.

2- ماده نافذ بوسیله اسپری یا برس بر روی سطح اعمال می شود و مقداری زمان داده می شود تا نفوذ صورت گیرد.

3- بعد از شستشو ، قطعه باید خشک شود.

4- یک آشکارساز سفید بر روی قطعه اسپری می شود که جهت بیرون کشیدن ماده نافذ از ناپیوستگی عمل می کند و به عنوان یک رنگ متضاد ظاهر می شود.

5- پس از گذشت مدت زمانی از از اعمال آشکارساز، قطعه در معرض اشعه ماورافرنش قرار می گیرد.

6- هر نشانه و عیب یافت شده اندازه گیری می شود تا مشخص گردد که آن عیب در محدوده مجاز استاندارد جهت پذیرش یا رد آن قرار دارد یا خیر.

 

 

 

مراحل مختلف بازرسی تست FPI

 

References:

1- http://ndtechnologies.ie/dye-penetrant-testing

2- https://www.magnaflux.com/Magnaflux/Resources/Blog/Fluorescent-Penetrant-Infographic

3-https://www.kemet.co.uk/products/cleaning/fluorescent-penetrant-inspection

4- https://www.metaltek.com/blog/what-is-penetrant-inspection

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *